Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

In dertig procent van de gevallen wordt huiselijk geweld binnen families overgedragen van generatie op generatie. Die ‘cirkel van geweld’ moet doorbroken worden. Daarom wil GGD Haaglanden kinderen bewust maken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Als kinderen weten wat het is, kan dit preventief werken. Dat blijkt uit onderzoek.

Menukaart Kinderrechten (voor (speciaal) primair onderwijs)

Deze menukaart laat zien wat de school kan doen op het gebied van Kinderrechten. Aandacht voor Kinderrechten draagt bij aan het welbevinden van kinderen. De Gezonde School heeft ook menukaarten op onder andere de thema’s Welbevinden, Relaties en seksualiteit.
Menukaart Kinderrechten

Superhelds kwartet (voor scholen; groep 6 t/m 8)

Superhelds Kwartet leert kinderen op een speelse en laag drempelige manier wat kindermishandeling en huiselijk geweld is. De les gaat over Superheld, een jongen die thuis ruzies tussen zijn ouders meemaakt en zelf wordt geslagen. Hij gaat naar een volwassene die hij vertrouwt en vertelt over wat er thuis gebeurt. Hij komt er achter dat hij niet de enige is en dat het niet zijn schuld is. Hij wil andere kinderen helpen, zodat zij weten wat okay en niet okay is.
Het doosje bevat de lesbrief met opbouw van de les met alle onderdelen (verhaal, spelregels kwartet en de kennisquiz).
Het verhaal over Superheld kan de leerkracht voorlezen waarna de kinderen kwartetten. Na afloop volgt een Kahoot! kennisquiz. Ook bevat de lesbrief voorbereiding voor de leerkracht met tips voor moeilijke situaties in de klas en informatie over de meldcode.
De les is niet bedoeld om kindermishandeling vast te stellen, maar het kan wel helpen bij het signaleren van kindermishandeling. Bij signalen handel dan volgens de stappen van de meldcode.
Op YouTube staat een korte instructie.
plaatje Superhelds kwartet

Hoe-gaan-we-met-elkaar-om-vouwspel (voor schoolmaatschappelijk werkers en intern begeleiders)

Na het vouwen van dit spel kunt u op een speelse manier met een leerling individueel in gesprek over de vier basisgevoelens (blij, bang, boos en bedroefd).
Op YouTube staat een korte instructie.
Hoe-gaan-we-met-elkaar-om-vouwspel

Informatiefolder Praat! (geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Als een leerling huiselijk geweld en/of kindermishandeling heeft meegemaakt, kan dit kleine vouwboekje helpen om uit te leggen dat praten met een persoon die je vertrouwt kan helpen en dat je als kind ook rechten hebt.
Op YouTube staat een korte instructie.
Informatiefolder Praat!  

Informatiefolder Niet Okay (voor kinderen vanaf 12 jaar)

Mocht een leerling huiselijk geweld hebben meegemaakt dan is het belangrijk om hierover te praten met een volwassene die wordt vertrouwd. In dit zakboekje wordt de leerling uitgelegd dat het belangrijk is om te praten. Als je niet praat, kan je psychische problemen krijgen.
Op YouTube staat een korte instructie.
Informatiefolder Niet Okay   

Lespakket Blauwe plekken (voor primair onderwijs (groep 7/8), praktijkonderwijs (klas 1/2), vmbo tot gymnasium en MBO)

De theatervoorstelling Blauwe plekken is een bewerking van het boek Blauwe plekken van Anke de Vries. De voorstelling gaat over kindermishandeling en leert kinderen hoe ze kindermishandeling kunnen herkennen bij zichzelf en anderen. Het leert hen dat ze het verschil kunnen maken in andermans leven en het biedt hen praktische handvatten.
Het lespakket bestaat uit de theatervoorstelling en nagesprek, lesbrief voor de leerkracht en werkboek voor de leerlingen.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Theater in Feite.
In Den Haag worden gratis voorstellingen aangeboden door de gemeente Den Haag.

Poster Kindermishandeling (voor leerlingen, leerkrachten en ouders)

Een poster met alle vormen van kindermishandeling. De poster kan aangevraagd worden of download de poster.
Poster Wat is kindermishandeling

Bestellen
Wil jij het Superhelds kwartet, Hoe-gaan-we-met-elkaar-om vouwspel, de folder Praat! en/of de folder Niet Okay voor jouw school bestellen*? Dat kan via dit bestelformulier!
*De voorlichtingsmaterialen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor de regio Haaglanden. Vooralsnog kunnen we niet voldoen aan de vraag buiten onze regio. We zijn op zoek naar middelen om verspreiding buiten onze regio wel mogelijk te maken.

Vragen?
Neem contact op met meldcode@ggdhaaglanden.nl.

 

De Academie voor Praten met Kinderen heeft een reader ontwikkeld 'Wat elke professional moet weten over praten met kinderen over kindermishandeling'.
Via deze link kan je de reader bekijken.

 

> Week tegen Kindermishandeling