Per 1 januari 2019 is de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verbeterd. De 5 stappen uit de meldcode blijven bestaan, maar stap 4 en 5 zijn aangepast. Het is verplicht voor alle beroepskrachten die vallen onder de Wet om een afwegingskader te gebruiken. Het afwegingskader is een onderdeel van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en helpt beroepskrachten te beslissen wat zij moeten doen bij een vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld.
In stap 5 beantwoord je de volgende twee vragen in onderstaande volgorde:
In deze stap beslis je samen met Veilig Thuis of het een melding moet worden en of hulp (blijven) bieden of organiseren ook mogelijk is. De betrokkenen worden in beide situaties geregistreerd bij Veilig Thuis.
Een melding bij Veilig Thuis is een professionele norm:
Melding bespreken met de betrokkene(n):
Alleen leerplichtambtenaren zijn verplicht te werken met een afwegingskader. Daarnaast wordt aanbevolen om een meldcode op te stellen voor ambtenaren die in het kader van de Wet maatschappelijke dienstverlening in direct contact staan met cliënten.
Wat te doen bij (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld treft u in het Handelingsprotocol. Relevante links in deze stap zijn:
Alle gemeenten in Haaglanden hebben aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Politie en Veilig Thuis zijn voor iedereen toegankelijk. Daarnaast heeft iedere gemeente eigen structuren voor specialisten. Bekijk hieronder hoe dat per gemeente geregeld is.